14 Απριλίου 2016

Stephen Hawking: Ανακοίνωσε ένα πολύ φιλόδοξο project για το διάστημα

O Stephen Hawking, o Freeman Dyson και άλλοι επιστήμονες στηρίζουν το διαστημικό πρόγραμμα αποστολής μικροσκοπικών διαστημικών σκαφών σε ένα άλλο αστρικό σύστημα, μέσα σε χρονικό διάστημα μιας γενιάς.

Θα διασχίσουν τρισεκατομμύρια μίλια, πολύ πιο μακριά από οποιοδήποτε προηγούμενο διαστημικό σκάφος. Ο δισεκατομμυριούχος φυσικός Yuri Milner χρηματοδοτεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη διαστημικών σκαφών μεγέθους τσιπ υπολογιστή, στο οποίο συμμετέχει και ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στα άστρα του συστήματος Άλφα του Κενταύρου να υπάρχουν πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη. Το πλησιέστερο αστρικό σύστημα βρίσκεται σε απόσταση 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Χρησιμοποιώντας την σημερινή τεχνολογία χρειαζόμαστε περίπου 30.000 χρόνια για να φτάσουμε εκεί. Η ομάδα των επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με λίγη περισσότερη έρευνα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν διαστημικά σκάφη που θα μπορούσαν να διανύσουν αυτή την απόσταση μέσα σε 30 χρόνια.

Η βασική ιδέα είναι να μειωθεί το μέγεθος των διαστημοπλοίων – όσο το μέγεθος ενός τσιπ στις ηλεκτρονικές συσκευές – και να εκτοξευθούν χιλιάδες τέτοια μικροσκοπικά διαστημικά σκάφη που θα διαθέτουν ηλιακά ιστία.

Αρχικά θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη και στη συνέχεια ένα πανίσχυρο λέιζερ από τη Γη θα τα επιταχύνει μέχρι το 20% της ταχύτητας του φωτός. Όταν τα διαστημικά σκάφη φτάσουν στον προορισμό τους θα στείλουν δεδομένα στη Γη, αντλώντας ενέργεια από τις πυρηνικές μπαταρίες τους.

Via Physicsgg.me